Aktuality

Nábor do registru dárců kostní dřeně

9.9.2021

Dovolte nám seznámit Vás s projektem, který započal letos v červnu ve Škodově paláci, a který se týkal náboru do registru dárců kostní dřeně. Důvodem k tomuto kroku je stále aktuální nedostatek nových dárců, který zapříčinila pandemie a následný lockdown.
Magistrát hl. města Prahy se dohodl na další spolupráci se spolkem Alma mater a připravili společně nábor pro širokou veřejnost, který se uskuteční v rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně v sobotu 18. září od 9:00 do 18:00 hodin u Vzdělávacího centra Zoo Praha. V rámci návštěvy zahrady tak lidé budou mít příležitost spojit příjemné s užitečným a svým dobrým skutkem zvýšit pravděpodobnost, že pacient svého dárce nakonec skutečně najde.
Není se čeho obávat, součástí registrace totiž není žádný zdravotnický úkon. Nutné je pouze prokázat se občanským průkazem i kartičkou zdravotní pojišťovny a poté už jen následuje odběr vzorku, který se provádí stěrem z dutiny ústní.

Podmínkou pro přihlášení je:

  • věk od 18 do 35 let
  • dobrý zdravotní stav, trvalé neužívání žádných léků (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie)
  • váha více než 50 kilogramů.
  • Zájemce musí být taktéž registrován u jakékoli české zdravotní pojišťovny.
Zápis jednoho dobrovolníka do registru zabere zhruba 15 minut. Na místě bude akreditovaný personál, který předá odebrané vzorky s údaji do laboratoře a následně do databáze Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD).
Detailní informace jsou k dispozici zde.
Podle dostupných informací podstoupí každý rok v Česku zhruba 270 lidí transplantaci kostní dřeně. Z toho jen 70 dárců se najde v rámci rodiny. Zbývajících 200 nemocných je tedy odkázáno na vhodného dárce z databáze ČNRDD. Z celkového počtu pacientů s poruchou krvetvorby však každý čtvrtý nemocný svého dárce vůbec nenajde. V loňském roce právě kvůli omezením spojeným covidem-19 bohužel počet nově zaregistrovaných klesl na polovinu, když se jich přihlásilo pouze 5 275.
Proto je snahou všech zainteresovaných stran aktuální stav změnit a Magistrát hl. m. Prahy se k tomuto kroku jednoznačně připojuje. Předem děkujeme všem, kteří alespoň zváží možnost zapojit se do této aktivity.