Aktuality

Absolventi: Bc. Vladislav Smialek

13.12.2021

Už ke konci studia na střední škole měl Vladek jasno, že VŠKK pro něj bude to pravé. Jelikož ho marketing zajímá již dlouho, zvolil právě obor Marketing v kreativním průmyslu. Své volby nelituje, díky VŠKK se mu otevřelo spoustu nových příležitostí, jako například možnost podívat se do zahraničí. Marketingu zůstal věrný, nyní se mu věnuje profesně a pracuje i pro Kreativní Kancl.

Proč zrovna VŠKK?
Než jsem dokončil pořádně studium na střední škole, měl jsem již jasno kam půjdu a kam přesně podám přihlášku. Na VŠKK se mi líbila odlišnost oproti jiným vysokým školám. Rozmanitost studijních programů a jejich samotná náplň. Nejvíc mě zaujal marketing v kreativním průmyslu, na který jsem tehdy primárně podával přihlášku. Celkově se mi také zamlouvala prezentace školy.
 
Co Ti naše škola dala?
VŠKK mi ukázala marketing a naučila mě ho chápat odlišnou formou. Musím říct, že mě to po celou dobu bavilo. Vážím si toho, jak dokáže škola ocenit snahu. Díky tomu jsem měl možnost podívat se i do zahraničí a zkusit učit se marketing také někde jinde, než jenom tady na našem trhu. Nesmím však zapomenout i na kamarády, těch mi dala škola opravdu hodně.
 
Získal jsi certifikát VŠKK. V čem vidíš jeho největší výhodu?
V certifikaci vidím největší výhodu v unikátnosti. Žádná jiná vysoká škola na trhu neposkytne studentům tak vzácný certifikát, jako je zrovna tento. Za mě otevírá dveře do spousty reklamních a mediálních agentur.
 
Pracuješ primárně jako OSVČ v marketingové sféře. Přiblížil bys nám blíže, co je tvou náplní práce?
Jako živnostník v marketingu toho dělám více. Většinou pomáhám menším podnikatelům zakládat značky a vybudovat jim nějakou marketingovou strategii do budoucna. Pomáhám, jak zaběhnutým firmám, tak menším podnikům. V tomto případě je pak mojí úlohou dělat průzkumy trhu, upevňovat pozici značky na trhu, popřípadě posílit povědomí značky. Hodně záleží na tom, co klient požaduje. Přes kontakty a známé pak dávám dohromady a koordinuji skupinu lidí. Často se jedná o grafika, webaře, fotografa nebo copywritera. Ti mi poté pomáhají dané úkoly od klienta splnit. Občas se mi dostane také pod ruku i nějaká menší jednorázová práce. Většinou jde ale o maličkost, například výpomoc s tvorbou prezentace nebo tvorba outdoorové reklamní kampaně.
 
Proč zrovna marketing?
Na marketingu mě vždy fascinovalo, o jak moc rozsáhlý průmysl se jedná. Jak dokáže přesahovat do všech různých odvětví a jak nás v každodenním životě obklopuje. Jednodušeji, jak moc důležitý pro nás je. V mých očích kouzlo marketingu spočívá v tom, že ačkoliv se jedná o velmi silnou zbraň, v dobrých rukách dokáže pomoci. Osobně marketing někdy trošku vnímám i jako takový „svět ve světě“.
 
Kam by ses v kariérní sféře chtěl dostat do budoucna?
Svoji kariéru do budoucna směřuji do automobilového průmyslu. Mým cílem je skloubit dohromady celoživotní hobby s prací. Jakákoliv práce s auty a zároveň i s marketingem by mi tedy udělala velikou radost.
Pracuješ v Kreativním Kanclu. Proč jsi se pro kancl rozhodl a jaká je tvá úloha zde?
Pro Kreativní Kancl jsem se rozhodl proto, protože zde znám většinu lidí, kteří zde pracují. Líbí se mi zde přátelská, uvolněná a studentská atmosféra. Zároveň si myslím, že se jedná o super možnost, jak získat nové zkušenosti, kontakty a osahat si různé situace v praxi. Jinak v Kanclu dělám accounta. Pomáhám s projekty, které již běží, nebo které se nově rozjíždějí. Zároveň tvořím prezentace nebo pracuji na různých specifických průzkumech trhu.
 
Co bys vzkázal nynějším studentům VŠKK?
Jít si sednout na přednášku a pak jít domů nestačí. V první řadě musíte chtít vy sami, protože bez toho to jinak nepůjde. Využijte toho, že VŠKK vám nabízí nespočet příležitostí k seberozvoji. Teď je ten správný čas na sobě pracovat. Vzdělávejte se, zajímejte se, ale hlavně se nebojte. Chybami se člověk učí a teď je na ně dostatečný prostor. Nebojte se ptát, hledat informace a hledat svoji cestu. Neděste se ničeho a jděte do toho naplno. Do každé zkušenosti, do každé příležitosti. Nikdy totiž nevíte, kam vás všechny tyto věci v životě zavedou.
Autor rozhovoru: Kristýna Bláhová